Осветување

osvetuvanje_komfi_angel6

Осветување на нов погон во компанијата „Комфи-Ангел“, Прилеп

На 24.09.2014, Митрополитот Преспанско-Пелагониски, г. Петар, во присуство на градоначалникот на град Прилеп, Марјан Ристески и генералниот менаџер на компанијата, Ирена Јакимоска, изврши осветување на новиот погон на компанијата „Комфи-Ангел“ во Прилеп.

P1070316

Oсветување на храм на св. Злата Мегленска

На 13.09.2014 година, митрополитот Преспанско-Пелагониски и Администратор Австралиско-Новозеландски г. Петар, со свештенството од храмот на Пресвета Богородица во Битола, изврши осветување на храм, посветен на св. Злата Мегленска во Битола.

Воскресна богослужба и осветување

Неговото Високопреосвештенство Митрополитот Преспанско-пелагониски и Администратор Австралиски и Новозеландски Г. Петар, благоволи да отслужи Воскресна Божествена Литургија на ден 15.12.2013 г. во храмот “Св. Кирил и Методиј“ во Прилеп; Истиот ден, на 15.12.2013…

Krk_Kardas_02

Осветен манастирскиот храм на светите 40 маченици од Севастија

ОСВЕТЕН МАНАСТИРСКИОТ ХРАМ НА СВЕТИТЕ 40 МАЧЕНИЦИ ОД СЕВАСТИЈА И СВЕТИТЕ 40 ПРЕПОДОБНОМАЧЕНИЦИ БИТОЛСКИ Четириесет Христови божествени маченици, како најголеми yвезди на чесното црковно небо непрестајно светите, и верните ги озарувате. (Служба на…

Osvetuvanje_Volkoselo-1250732

Осветување на храмот СВЕТО ХРИСТОВО ВОЗНЕСЕНИЕ – СПАСОВДЕН

На 09.06.2013 г. Неговото Високопреосвештенство Митрополитот Преспанско-пелагониски и Администратор Австралиски и Новозеландски Г. Петар, благоволи да го освети храмот “Свето Христово Вознесение – Спасовден“ во село Волкосело, Прилепско архиерејско намесништво.

Osvetuvanje_Konstantin_Elena_Prilep_006

Осветување на црквата посветена на Светиот Цар Константин и Светата Царица Елена во Прилеп

На 02.06.2013 г. Неговото Високопреосвештенство Митрополитот Преспанско-пелагониски и Администратор Австралиско-новозеландски Г. Петар, Благоволи да ја освети црквата посветена на Светиот Цар Константин и Светата Царица Елена во Прилеп. Сега, Прилеп е закитен со…