Богослужби

P1090117

24 Недела по Педесетница

НА 23.11.2014 година, митрополитот Преспанско-Пелагониски Петар отслужи Божествена Литургија во црквата „Св. Преображение“ во Прилеп. На Литургијата, владиката го толкуваше воскресното евангелие. Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! Не бој…

P1090075

21.11.2014 Св. Архангел Михаил, Варош – Прилеп

На 20/21.11.2014 година, на празникот на св. Архангел Михаил и сите бесплотни сили, митрополитот Преспанско-Пелагониски г. Петар отслужи вечерна, а утрото и Божествена литургија во манастирот во Варош, посветен на св. Архангел Михаил.

vest7

23 Недела по Педесетница, св. Георгиј Победоносец, во Ресен

На 23-та Недела по Педесетница, кога го празнуваме споменот од обновувањето на храмот на св. Георгиј Победоносец во Лида, митрополитот Преспаснко-Пелагониски, г. Петар отслужи Божествена Литургија храмот на св. Георгиј во Ресен.

P1080933

22 Недела по Педесетница, Литургија во Довлеџик

На 09.11.2014 г, митрополитот Преспанско-Пелагониски г. Петар, отслужи Божествена Литургија во храмот на светите Архангели во Довлеџик.

sv.dimitrij

Свети Димитриј Мироточив – Патрон празник на Преспанско-Пелагониската Епархија

На 08.11.2014 г, Преспанско-Пелагониската епархија го прослави споменот на својот патрон празник – светиот великомаченик Димитриј. На Литургијата чиноначалствуваше митрополитот Преспанско-Пелагониски Петар,во сослужение на голем број свештенослужители.

21nedela20141

Архиерејска Божествена Литургија во св. Богородица, Битола

На 02.11.2014 г, на 21 Недела по Педесетница, Митрополитот Преспанско-Пелагониски Петар, отслужи Божествена Литургија во храмот на Пресвета Богородица во Битола.

Bog osvoboditel

Заупокоена Литургија во „св. Димитриј“ Битола

На 01.11.2014 г, на Митровденската Задушница, Митрополитот Преспанско-Пелагониски г. Петар, отслужи Заупокоена Литургија во црквата св. Димитриј, во Битола. Владиката одржа кратка беседа, за покој на починатите.

unnamed

Архиерејска Божествена Литургија на празникот на Св. 40 Битолски Преподобномаченици

На 28 и 29.10.2014 г, кога го празнуваме споменот на светите 40 Битолски преподобномаченици, митрополитот Преспанско-Пелагониски г. Петар, отслужи Вечерна богослужба и Литургија во храмот посветен на Светите 40 Битолски преподобномаченици, и светите…