Понеделник од Првата седмица на Великиот пост

На 27.02.2017 г., во храмот Пресвета Богородица во Битола, Митрополитот Преспанско-пелагониски г. Петар отслужи Големо повечерие со Канонот на Св. Андреј Критски.

Постот ја зајакнува молитвата. Станува нејзино крило на патот кон небото (…) Но не ограничувај ја добродетелта на постот само на исхраната. Вистинскиот пост не е само одрекување од различните јадења, тој е одрекување од страстите и од гревовите: никому да не му нанесуваш неправда. Да му простиш на ближниот за навредата што ти ја сторил, за злото што ти го направил, за долгот што ти го должи. Инаку, не јадеш месо, но го јадеш братот свој. Не пиеш, но унижуваш друг човек. (…) Оној кој сака вистински да пости, нека ја одбегнува секоја страст.

Свети Василиј Велики

 

P1380824 P1380830 P1380841 P1380842 P1380846