свети Јован Шангајски

Panagia Giatrissa

Православно почитување на Мајката Божја

Православната Црква за Мајката Божја го учи она што Светото Предание и Светото Писмо го пренесуваат за Неа, и секојдневно ја прославува во своите храмови барајќи Нејзина помош и заштита. Знаејќи дека Нејзе…

vatikan

Ревност, но не по разумот (Рим. 10,2) – Погрешното учење за Непорочното зачнување на Мајката Божја

Кога оние кои го осудувале  неизвалканиот живот на Богородица биле укорени, како и оние кои го порекнувале нејзиното Приснодевство, кои го презирале достоинството на  Мајката Божја и кои ги презирале Нејзините икони –…

Bogorodica_vecerna-1070758

Обидот на иконоборците да ја намалат славата на Небесната Царица

После Третиот Вселенски Собор христијаните почнале уште поревносно и во Цариград и во другите места да се собираат под закрилата на Мајката Божја, и нивната надеж во Нејзиното застапништво не биле изневерена. Таа…

20120828-bogorodica-m

Несторијанската криза и третиот Вселенски собор – Св. Јован Шангајски

Кога оние, кои се осмелиле да зборуваат против Пресвета Дева Марија се повлекле, направени се обиди да се уништи нејзиното почитување како Мајка Божја. Во 5 век цариградскиот архиепископ Несториј почнал да го…

theotokos

Намерата на евреите и еретиците да ја обесчестат Приснодевственоста на Марија

Еврејските напаѓачи  брзо се увериле дека е невозможно да ја оцрнат Марија Исусова, и врз основа на информациите кои ги имаат, многу е полесно да се докаже Нејзиниот добродетелен карактер. Поради тоа ја…

luka

Православното почитување на Мајката Божја – Свети Јован Шангајски

1. Исповедање на Мајката Божја за време на нејзиниот овоземен живот Од апостолските времиња па сè до денес, сите кои вистински Го сакаат Христа, ја почитуваат Онаа која Го родила, пораснала и заштитувала…

ioann-shanhayski

Православното богословие на Свети Јован Шангајски – отец Серафим Роуз

Пред неколку години, Ама од еден манастир на Руската Православна Црква, жена со праведен живот, одржала проповед за време на (Успенскиот) пост на Пресвета Богородица. Со солзи во очите ги преколнувала своите монахињи…