свети Јован Шангајски

ioannshanhajski

Свети Јован Шангајски: Христос Воскресе!

Христос Воскресна! „Воскресението Твое, Христе Спасителе, Ангелите го пеат на небесата, и нас на земјата удостој нè со чисто срце да Те славиме“.

ioann-shanhayski

Бог е оган. Покајание – Светител Шангајски, Западно-Европски и Сан-Франциски Јован (Максимович)

Бог е оган кој проголтува. Кога предметот се допира до огнот, се менува: или гори, или се кали.

bludni sin

Недела на блудниот син – Свети Јован Шангајски

Од Твојата татковска слава се оддалечив безумно, на зло го потрошив богатството што ми го предаде. Затоа како блудниот (син) Ти се обраќам: Згрешив пред Тебе, Оче Штедар, мене покајникот прими ме и,…

serafim sarovski

Свети Јован Шангајски – Проповед на 70-годишнината од упокојувањето на свети Серафим Саровски

Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! „Среде лето, ќе запеат [ќе дојде] Пасха“ – било речено некогаш во Саров. Поминаа 70 години после смртта на оној, кој ги кажал тие…

serafim

Од Писмата на отец Серафим Роуз – 2-ро Писмо

02. Понеделник, 15 јули, 1963 г. Драга Алисон! Го добив твоето писмо во петокот, враќајќи се од црква, каде што се причестив. И така, изгледа дека за овие неколку години, ни се сменија…

ioann shanhajski

Свети Јован Шангајски и Сан-Франциски/ ФИЛМ

Светиот Јован Шангајски е Христов апостол, угодник, пастир, литург, светител, просветител, ревносен мисионер, автетичен сведок и примо – предавач на апостолското предание помеѓу емигрираните Руси и сиот Божји народ.

shanhajski

Свети Јован Шангајски

  Светиот Јован Шангајски  е Христов апостол, угодник, пастир, литург, светител, просветител, ревносен мисионер, автетичен сведок и примо – предавач на апостолското предание помегу емигрираните Руси и сиот Божји народ.

P1150578

Пред плаштаницата

Тажен собир. Печална глетка. Пред нас – мртовец, и тоа необичен мртовец. Пред нас лежи Царот на небото и земјата, Творецот на сета вселена. За нас умре Тој. Ние згрешивме, а Тој страдаше.