Св. Јован Шангајски

22264969_1454199144629422_676584628_n

Реконструкција и реновирање на Руската црква во Битола

Во соборот на ,,живите“ Битолски  цркви, во кои катадневно, се објавува Благословеното Царство Божјо, и се принесува Светата ,, исцелителна,, Евхаристија, би се навратиле на една, необична, и по изглед и по својата…

aleksandar-n

Свети Александар Невски – Рускиот штит на реката Нева

1240 година… Разрушен е престолниот град, мајката на руските градови – Киев. Небројни полкови татари напаѓаат на Руската земја, рушејќи ги нејзините градови, палејќи ги нејзините населби. Гинат една по друга војските на…

ioann shanhajski

Свети Јован Шангајски за Вселенскиот Патријархат и неговите намери, во 1938 г.

Ова е дел од извештајот за сите Автокефални Цркви, направен од Архиепископот Јован за Вториот Собор на целата дијаспора на Руската Задгранична Црква, одржан во 1938 г, кој дава историска позадина на денешната…

sveti jovan bitolski

„Јас те поставив како стража над домот Израилев“ – Беседа на свети Јован Шангајски на востоличувањето

  Ваше Блаженство и Високопреосвештени архипастири! „И им рече: „Појдете по Мене, и Јас ќе ве направам ловци на луѓе” (Матеј 4, 19). Рече Господ, повикувајќи ги своите први апостоли. Во раното детство не мислев…

ioann shanhajski

Акатист на нашиот отец меѓу светите светителот Јован Битолски – Шангајски Чудотворец

  Во чест на својот духовен наставник го составил монах Серафим (Роуз) Платински. Го одобрил епископ Нектариј Сиетлски.  Кондак 13 О, пресветол и Прекрасен угоднику Божји, Светителу оче наш Јоване, утеха на бедните,…

shangajski

Кој е тој човек? – Свети Николај Жички за свети Јован Шангајски

Тој беше со кревко тело, со светли очи и насмеано лице; беше поранешен продавач на белградските весници. После Првата светска војна, тој секое утро доаѓаше до зградата на Патријаршијата, извикувајќи: „Весници, весници!“

jovanshangajski

Видео запис од службата со свети Јован Шангајски (Њу Јорк,1953 г)

Во следното видео, кое содржи извадоци од филмови од парохиската архива, ќе погледнете ретка снимка на свети Јован (Максимович) како служи, исто како и архиепископот Шангајски и Сан Франциски, Митрополитот Анастасиј (Грибановски), Епископот…