Видео запис од службата со свети Јован Шангајски (Њу Јорк,1953 г)

Во следното видео, кое содржи извадоци од филмови од парохиската архива, ќе погледнете ретка снимка на свети Јован (Максимович) како служи, исто како и архиепископот Шангајски и Сан Франциски, Митрополитот Анастасиј (Грибановски), Епископот Митрофан (Зноско-Боровски), протојерејот Даниил Думски (прв ректор на парохијата), Митрополитот Лавр (Шкурла), сослужувајќи со архиепископот Аверкиј (Таушев) како јероѓакон на малото осветување, потоа како јеромонах за време на големото осветување на црквата, како и други активни членови на парохијата и црквата. Свети Јован, кој се упокои пред 50 години, служеше во овој храм служеше Божествена Литургија во 1960-та, нудејќи ја својата архипастирска поддршка на клирот и парохијаните за време на тешките времиња на парохијата. Денес, се надеваме дека како и во минатото, светителот ќе продолжи да не благословува со неговиот крст и ќе се моли за нашето спасение; за клириците и мирјаните кои ја посетуваат и учествуваат во животот на парохијата.

Извор:http://stseraphimschurch.org