Пост

За најстрашното невоздржување во постот

Размислувања на Сергеј Јосифович Фудел, православен богослов и философ   Ако постот го разбереме пред сѐ како воздржување од нељубов, а не од растително масло, тогаш постот ќе ни биде светол и неговото…

The semiautonomous peninsula of Mount Athos in Northern Greece is the spiritual center of the Eastern Orthodox church.  Monasteries and Cloisters began appearing within its 130 square miles during the 9th century.   Since 1045 women have been prohibited from entering the territory as a sign of respect for the Virgin Mary, after whom the peninsula is dedicated.  
Dochiariou monastery.

Малку почисти и малку послободни – Игумен Нектариј Морозов

            Луѓето различно ја разбираат слободата! И не само слободата – воопшто сè различно разбираат… Постои ваква случка во житието на свети Спиридон Тримитутски. За време на постот отишол кај него на гости…

Intermittent-Fasting-Should-You-Exercise-on-Empty1

„Не можам да постам!“ – А си пробал?

Протоиереj Олег Стенjaев Постот, пред сè,– е тоа, без кое што ние не можеме да ги совладаме силите на злото, за кои, како што е кажано „се изгонуваат само со молитва и пост“…

sv-apostoli-petar-i-pavle

Петровденски (апостолски) пост – протоереј Антониј Владимиров

За целта, смислата и суштината на Петровиот пост, за тоа како да го усогласиме апостолското служење и својот живот, за апостолскиот дар за говор и за нашите способности, за потребата за словесно смирување…

gerontas iosif

Писмо за постот, умереноста и исхраната – Старец Јосиф Ватопедски

Христовата благодат нека биде со вашиот дух. Амин! Го добив вашето писмо и ја прочитав содржината внимателно. Прашањата, кои ги поставувате, не се толку пофални, колку што е пофална Вашата добра волја и…