Пост

post

Благословен пост, за здравје на душата и телото

Нека ни е лесен и од Бога благословен Божиќниот пост (28.11-07.01) кој е востановен во чест на празникот Рождество Христово – Божиќ. Божиќниот пост, во однос на воздржувањето во храна е поедноставен.

gavriil urgebadze

По вторпат се појавува образот на старец Гавриил Ургебадзе

Вчера, во манастирот Самтавро, каде што се наоѓаат моштите на старецот Гавриил, неговиот образ се појавил на таванот. Неколку дена претходно – на подот.

uspenskiy_post

За Богородичниот пост – настанување и правила

Од утре (14.08.2015) започнува Богородичниот пост. Накратко, приведуваме краток текст, кој ќе ни ја разјасни смислата и правилата на постот. 

post

Постот, време на радост – Преподобен Ефрем Сирин

Сега е време благопријатно, ова е денот на спасението (2 Кор. 6, 2). Дојде времето, кога се примаат молитвите и молбите.