Пост

rozhd-post-01

Божикен пост – какви задачи да си зададеме?

Не треба да си поставиме задача да станеме свети! Не треба да си поставиме задача, на крајот на постот да станеме свети. Задачата треба да биде поинаква: да го поминеме постот, без да…

940x630-25.08_1.5dc

Тајната за долговечноста на Светогорските монаси

Монасите на Света Гора припаѓаат на бројот на долговечните луѓе и живеат, просечно 10 години повеќе од обичните грци. Изучувајќи ги манастирските гробишта, научниците забележале, дека просечната возраст на погребени монаси е од…

metropolitan-anthony-1-600x391

За постот – Митрополит Антониј Сурожскиј

Постот – е време на покајание, време кога нашите скаменети срца, со силата Божја, од бесчувствителни, треба да станат осетливи, од жестоки и ладни – топли и отворени за другите и за Самиот…

ephraim sirin

За постот – свети Ефрем Сирин

Возљуби ја сиромаштијата Христова, за да се обогатиш со Христовото Божество. Возљуби го најпрекрасниот пост – дело чесно и богоугодно. Постот – е колесница, која вознесува на небото. Постот раѓа пророци; постот вразумува…

Petr-i-Pavel-ikona

Сè за Петровденскиот пост – Историја, Типик, објаснување и правила

Востановувањето на Петровденскиот пост – порано го нарекувале пост на Педесетницата – се протега до првите времиња на Православната Црква. Особено се утврдил, кога во Константинопол и Рим, од светиот рамноапостолен Константин Велики…

prayer

За молитвата

Што и да побарате од Отецот во Мое име, ќе ви даде. (Јн. 16, 23).

post

На пат кон Пасха – пост или диета? – протоѓакон Андреј Кураев

Великиот Пост е време кога човекот се наоѓа на пат. На пат кон Пасха. И затоа, бидејќи сме на пат, колку и да е чудно, за време на Великиот Пост има помалку богослуженија….