молитва

prayer

За молитвата

Што и да побарате од Отецот во Мое име, ќе ви даде. (Јн. 16, 23).

seraphim_rose's_cell-196038

Православниот човек во затворот – отец Серафим Роуз

Во критична состојба, кога човекот е лишен од книги или од каква било надворешна потпора, може да се потпре на својот внатрешен „багаж“. Познавањето на законите и догмите не спасуваат. Треба да се стекне Христос во…

HjBujtEEwKA

Двете весла во морето на животот

Еден рибар превезувал со чамецот некој човек. Патникот го брзал рибарот: – Побрзо, доцнам на работа! И тогаш, видел дека на едното весло е напишано „моли се“, а на другото „работи“.

alipiy

Како свети Алимпиј стоел на столб 20 години?

– Па добро, оче, зарем приказната за човек кој стои толку години на некаков столб не звучи како бајка? – Во која смисла? Мислам, што ви изгледа бајковито? – Па, сето тоа. Ајде,…

12119051_790068447785931_1238599978279526981_n

Блажена Тарсо (Тарасија), Христа ради јуродива. (24 септември / 7 октомври, 1989).

Ја нарекувале луда, па дури и болна, но она што го кажувала таа, никогаш не било бесмислено. Сепак, нејзините зборови барале појаснување. Едно прашање, можело да повлече одговор за друго, кое некогаш немало…

arsenij

За молитвата – старец Арсениј, Пештерник и Исихаст

  15 септември, си спомнуваме за светогорскиот старец Арсениј Пештерник и Исихаст. Отец Арсениј – подвижник, кој стекнал дарови на духовно расудување, смирение и кротост, прозорливост и непрестајна молитва. Речиси цели 40 години…