молитва

starec ilija

За молитвата – Старец Илија Ноздрин

Молитвата е обраќање на човечкиот ум кон Бога. Првото движење на умот, е движење нанадвор, второто – кон самиот себе и третото – кон Бога. Токму третото ни се дава најтешко.

Протоереј Јован Миронов

Молитвата ги прави луѓето поубави

Сакале или не, нас цел живот нè придружуваат некакви огорчувања. Некогаш доаѓаат по наша волја, поради тоа што не знаеме да управуваме со нашите душевни сили, а некогаш – од незнаење, од тоа,…

sofroniy

Утринска молитва на старец Софрониј Сахаров

Боже вечен, Цару Свети, Творец на небото и на земјата, Исусе Христе, собеспочетен Син на песпочетниот Отец, Кој со неискажливата благост си ме повикал од небитие, во овој живот, дарувајќи ми ја благодатта…