Интервју

o-metodiy-valaam1

ИГУМЕН МЕТОДИЈ – ЧОВЕК СО ОТВОРЕНО СРЦЕ

Во Валаамскиот манастир радушно ги пречекува гостите чудесно добар, светол и жизнерадосен човек – игуменот Методиј (Петров), помошник на игуменот на Валаамскиот манастир, епископот Троицкиј Панкратиј за прием на многубројни гости и меѓународни…

sv-Kiprijan-(2)

За маченичкото сведоштво на Игуменот Кипријан Слепченски – Интервју со м-р Виктор Недески

Македонската православна црква в недела на 30 април во манастирот во Слепче ќе го канонизира за нов светител Игуменот Кипријан Слепченски, кој пострадал маченички за православната вера. За овој Игумен македонската јавност дозна…

theosis

Интервју со авторите на филмот „Обожение, Кирил Каракаш и Светислав Подлешанов

„Катарза“, „Созерцание“ и „Воздигање“ се дел од Обожение, филм кој ни го претставија младите автори Кирил Каракаш и Светислав Подлешанов. Потрага по добродетелите, основите, скалите кои водат кон издигнување, изобличување на страстите, немилосрдноста,…

grigoian

«Криза на совеста»: како Јеховин сведок стана сведок на Православието – Артем Григорјан

Секој кон Бога има свој, личен пат. Денес си јазичник, гонител, а утре – христијанин. Денес си отстапник, утре – маченик за Христа. Денес си Јеховин сведок, а утре – православен. Својата историја…

vasiliy

Последното интервју со о. Василиј (Рослјаков) Оптински – убиен на Велигден, 1993

(Се посветува на загинатите бранители во вчерашните престрелки, Жарко Кузмановски, Сашо Самоиловски, Ненад Серафимовски, и уште тројцата, засега незнајни херои, кои животот го положија за ближните. Упокој ги Господи душите нивни, и споменот…

dthumb

Православието не е религија на стравот

(Интервју со сестра Васа, 28-ми октомври 2009 г) На нашите читатели им го претставуваме интервјуто со сестра Васа Ларин, ќерка на свештеник и монахиња во Задграничната Руска Православна Црква (понатаму во текстот РЗПЦ)…