Бог

siluan

За Љубовта Божја – Свети Силуан Атонски

Господ нè љуби толку многу, што не можеме ни да си претставиме колку. Го гледаме Крстот, и знаеме, дека Тој се распнал за нас и умрел во страдања, и притоа душата не може…

Iov-V-kartinkah6-600x402

Владимир Познер го прашал Бога, како не Mу е срам

Во програмата „Литература за мене“ во студиото за „Директен говор“, Димитриј Биков му го поставил на Владимир Познер следново прашање: „Замислете, кај вас во програма ви дошол Господ, што би Го запрашале?“

300px-porphyrios

Совети за новата година од старец Порфириј Кавсокаливит

Постете колку што можете; правете метании колку што можете, уживајте во сеноќните бденија колку што сакате, но во сè, бидете радосни. Имајте ја во себе радоста Христова. Таа е радост која трае вечно,…

petarmamonov

Секој има свој пат– но патеката е една – Петар Мамонов

  Петар Мамонов, рок-музичар, актер и поет. (познат е по филмовите „Остров“- отец Анатолиј; „Цар“ – Иван Грозни; „Јереј-сан“ – Шатун). Какви ќе умреме – со тоа и ќе се соединиме. Маслото никогаш…

6394_original

Каков беше животот на човекот во рајот?

Рајот беше боженствено место, соодветно живеалиште за човекот, создаден според лик и подобие Божјо. Човекот таму живееше во блаженство на Божествените атрибути кои беа дел од самата негова суштина. Тој имаше привилегија да…

starec pajsij razgovor

Полетуваме на Месечината? – Преподобен Пајсиј Светогорец

Го прашав еден американец, кој дојде кај мене во келијата: – Што достигнавте вие, како толку голем народ? – Ние, – одговори тој – слетавме на Месечината. – Таа – прашувам, – далеку…

What-would-you-do-with-5-minutes

Молитвена минутажа

Ако се е во ред, во најдобар случај, од дваесет и четири часа, на Бога ќе мислите само десет минути, а останатото време си го посветувате себеси.