архимандрит Андреј Конанос

ПСИХОЛОГИЈА НА НАДЕЖТА

  За сѐ постои решение. Едно од решенијата на нашите проблеми е да побараме молитва од оние, за кои знаеме дека се молат и дека ќе се помолат за нас. Тоа е помош…

Архимандрит Андреј (Конанос): Заради нашите неправилни мисли, ни се случуваат сите проблеми!

Алберт Ајнштајн еднаш изговори прекрасна мисла: „Не може мозокот, кој создал проблем, сам да го реши“. Оваа мисла ја сметам за многу правилна. Твојот проблем се состои токму во тоа, бидејќи се обидуваш…

Не пости без љубов! – Архимандрит Андреј (Конанос)

  Јас би бил многу радосен, кога би слушнал дека ти во овие посни денови постиш, и секако, ако тоа го правиш со љубов и смирение, односно со љубов кон Бога, кон Неговата…

Како да се научиме да се насладуваме секој ден – Архимандрит Андреј (Конанос)

Некој може да се жртвува себеси на жртва заради другите, односно да им помага на сиромашните, да се грижи за болните, и во исто време да се радува, бидејќи тоа го прави, го…

Која е најголемата човечка глупост? – Архимандрит Андреј (Конанос)

Бог допушта ние да почувствуваме болка, но вознемиреноста е нашата сопствена глупост, наше безумство, тревога и лага, која ние сами си ја создаваме и со која живееме и се мачиме. Болката е спасителна,…

Family-Law-Image-800x600

Живеј го својот живот вистински – отец Андреј Конанос

Живот без смисла и цел. Така секој ден ги оценуваш деновите кои си ги проживеал. Се мачиш со саати, се уморуваш, се досадуваш, старееш пред време. Сето тоа доброволно си го сугерираш себе…

konanos-2

Пробај да ги сакаш непријателите, и ќе спиеш мирно во ноќта – о. Андреј Конанос

Кога ќе ја осознаеш својата грешка – помоли се на Господа: „Господи, ти ме испита – и јас покажав колку сум слаб. Ми даде можност да ја покажам мојата љубов, но јас и…

konanos-love-thy-neighbor2

Засакај се себе си и ќе го засакаш братот – отец Андреј Конанос

Таква е љубовта. Тешка работа е таа. Според тоа, слушнете сега што да направите, па да завршиме. Што да правите? Да ме засакате! Пред сѐ. Знаете ли зошто? Затоа што чувствувам дека денешната…