архимандрит Андреј Конанос

dominate-vs-childish

Како стануваме лажни христијани?

Архимандрит Андреј (Конанос) – за опасноста за православните луѓе да станат лажни, и за тоа, зошто не смееме долго да остануваме на „детската“ етапа од воцрковувањето.

BoeCJ1L_bI8

Запознавање – о. Андреј Конанос

Еднаш, го прашав еден човек: – Ја сакаш ли својата жена? Тој одговори: – Да, ја сакам! – А како ќе го докажеш тоа?

konanos

Гледај во душите на луѓето, а не како се облечени – архим. Андреј Конанос

Господ вели – возљуби го ближниот како себеси (Мт. 25, 39). То ест, сакај го и разбери го другиот, како што се сакаш и разбираш себеси.

p.andreas-konanos

Ако си таков, каков што Бог те сака, ќе ги привлечеш луѓето – архим. Андреј Конанос

Светителите велат дека еден од главните проблеми кои ги имаме, е заборавањето. Освен чисто битни работи за кои што треба да трчаме, ние забораваме и многу други работи. Јас на пример, дома сум…

p.andreas-konanos

Светост во секојдневието

Можеш ли да јадеш еден портокал, и да ја предаваш Божјата благодат на другиот до тебе? Со едноставно однесување и живот? Можеш ли да чистиш грав и лук, да пржиш, да готвиш, да…