архимандрит Андреј Конанос

p.andreas-konanos

Нема љубов без ризик – Отец Андреј Конанос

Познавам една мајка која многу ги сака своите деца. Толку многу ѝ недостасуваат кога не се покрај неа! Но, едниот син има мотор и цело време е надвор од домот, доцна се враќа….

heartshaped sunshine

Љубовта никогаш не ранува – Отец Андреј Конанос

Еднаш ми рече: „Ме рани љубовта. Засакав и бев ранет“. Не знам, се сеќаваш што ти одговорив? Не во свое име, туку врз основа на своето животно искуство и на она што сум…

monk

Љубовта и слободата се секогаш заедно – 2 дел

Љубовта е надминување на себеси „Јас го сакам своето дете“, – вели една мајка. И го вика петстотини пати на ден. „Тоа го правам од љубов, да видам како е и каде е“….

konanos-love-thy-neighbor2

Љубовта ослободува – отец Андреј Конанос

„Не те потсетувам на тоа дека имам светители, ангели и архангели, дека е покрај Мене Богородица, Која има извонредна душа и преубаво срце. Не те прекорувам, не зборувам: а зошто си ваков или…

p.andreas-konanos

Што е љубов? (и други текстови) – Архимандрит Андреј Конанос

Отец Андреј е познат проповедник, долгогодишен водител на емисијата „Невидливи премини“ (Αθέατα ππεράσματα) на радиото на Пирејската митрополија. Во многу градови во Грција, Кипар и САД, луѓето го повикуваат да држи предавања за…

p.andreas-konanos

Кога тагата крие благослови и дарови – Архимандрит Андреј (Конанос)

  Денес сакам да го запаметите зборот “прикриен благослов“. Односно, благослов кој е скриен под нешто што изгледа како тага, мака, казна, проблем, трагедија итн. Во позадина на секој феномен во животот знае…

p.andreas-konanos

„А, тој верник е. Што можеме да научиме од него?“ Архимандрит Андреј Конанос

Со текот на годините јас почнав да сфаќам, дека лоши луѓе не постојат. Просто некои немале среќа да сретнат на својот пат такви примери, кои навистина би допреле до нивното срце. Затоа тие…

konanos

Погледнете го ближниот во очи, односно Христа – Архимандрит Андреј Конанос

Ајде да си го поставиме прашањетo: „Каков Христос гледаат во мене оние, кои се покрај мене? Со името на кој Бог јас ги поучувам и вдахновувам?“ Зашто во сите нас, христијаните, луѓето гледаат…