Поуки – совети

ИЗЈАВА

Ваше Високопреосвештенство, со оглед на тоа што се случуваше изминатиов период, сметам дека е добро да Ви испратам изјава од моја страна и да објаснам точно за сите дејствија од моја страна, а…

3106806 22.05.2017 Патриарх Московский и всея Руси Кирилл во время богослужения в храме Христа Спасителя, где находится ковчег с мощами святителя Николая Чудотворца, которые впервые за 930 лет покинули итальянский город Бари и будут находиться в России до 28 июля. Сергей Пятаков/РИА Новости

Писмо од Рускиот Патријарх Кирил до Архиепископот Охридски и Македонски Стефан

По донесената Одлука од 25 август 2022 година на Свештениот собор на Руската православна црква за признавање на автокефалноста на Македонската православна црква – Охридска архиепископија, на 08 септември оваа година, Неговата Сесветост…

Единството на Бога

Како може Отецот да е Бог, Синот да е Бог и Светиот Дух да е Бог, а истовремено Бог да биде Еден? Бог е Еден, затоа што божеството на Синот и на Светиот…

Велигденско послание

† ПЕТАР ПО МИЛОСТА БОЖЈА, МИТРОПОЛИТ ПРЕСПАНСКО-ПЕЛАГОНИСКИ И АДМИНИСТРАТОР АВСТРАЛИСКИ И НОВОЗЕЛАНДСКИ, НА СЕТО СВЕШТЕНСТВО, ПРЕПОДОБНО МОНАШТВО И ВЕРНИТЕ ЧЕДА ВО ПРЕСПАНСКО-ПЕЛАГОНИСКАТА И АВСТРАЛИСКО-НОВОЗЕЛАНДСКАТА ЕПАРХИЈА, ИМ ИСПРАЌА МИР И БЛАГОСЛОВ, ПОЗДРАВУВАЈЌИ ГИ СО…

Богословското значење на Благовештение (Лк. 1, 26-38)

Црквата ја формулира верата во Дева Марија како “Богородица” на Третиот Вселенски Собор во Ефес (431), со следната формулација: Ја исповедаме Дева Марија за Богородица, затоа што Бог Логосот се воплоти и вочовечи…

Откровението на Троичниот Бог – Тријадологија

Поради едносуштноста, едно и заедничко е дејството и енергијата на Троичниот Бог (Бит. 1, 27), додека различно е делото на секое од лицата. На пр. создавањето на светот е заедничка енергија на сите…

Целта на новозаветните страдања

И како ја зеде чашата, заблагодари, им даде и рече: „Пијте од неа сите, зашто ова е Мојата крв на Новиот завет, Која се пролева за мнозина, за опростување на гревовите“ (Матеј 26, 27-28)….

Вистински и лажни духовници

Со благослов на Неговото Високопреосвештенство Митрополит Преспанско-пелагониски и Администратор Австралиско- новозеландски г. Петар, поради настанатите забуни околу вистинските и лажните духовници, ќе се потрудиме да објавиме во неколку дела за разликите меѓу првите…