Поуки – совети

Микробиологија – Причестување со иста лажица

„Со страв Божји, вера и љубов пристапете!“ – возгласува свештеникот или ѓаконот, изнесувајќи го од олтарот на амвонот Путирот со Светите Дарови. Православните верници се причестуваат. И некој задолжително ќе се обиде да ја…

За трите дрва кои мечтаеле да станат големи и силни

Во една шума растеле три дрва. Секое дрво мечтаело да биде прекрасно. И секое дрво го добило не само тоа за што сонувало, туку и неспоредливо многу повеќе! Но не така како што…

Божикно послание

+ ПЕТАР ПО МИЛОСТА БОЖЈА, МИТРОПОЛИТ ПРЕСПАНСКО-ПЕЛАГОНИСКИ И АДМИНИСТРАТОР АВСТРАЛИСКИ И НОВОЗЕЛАНДСКИ, НА СЕТО СВЕШТЕНСТВО, ПРЕПОДОБНО МОНАШТВО И ВЕРНИТЕ ЧЕДА ВО ПРЕСПАНСКО-ПЕЛАГОНИСКАТА И АВСТРАЛИСКО-НОВОЗЕЛАНДСКАТА ЕПАРХИЈА, ИМ ИСПРАЌА МИР И БЛАГОСЛОВ, ПОЗДРАВУВАЈЌИ ГИ СО…

Промовирана книгата „Силата на Словото“ на Митрополитот Преспанско-пелагониски г. Петар

На 21.12.2019 година, во храмот Рождество на Пресвета Богородица, во Битола, се одржа промоцијата на книгата „СИЛАТА НА СЛОВОТО“ на Митрополитот Преспанско-пелагониски и администратор Австралиски и новозеландски г. Петар. Промотори на книгата беа…

Покана за промоцијата на книгата „Силата на Словото“ од Митрополитот Преспанско-пелагониски г. Петар

Ни претставува особена чест да Ве поканиме на промоцијата  на книгата СИЛАТА НА СЛОВОТО од Митрополитот Преспанско-пелгониски и администратор Австралиско-новозеландски г. Петар. Промоцијата ќе се одржи на 21 декември 2019 година, во 17…

Последната ноќ на Светиот цар Јустинијан

На 10.12.2019 и на 11.12.2019 год, Неговото Високопреосвештенство Митрополитот Преспанско-пелагониски г. Петар, присувстуваше на монодрамскиот спев „Последната ноќ на Светиот цар Јустинијан“, во изведба на доајенот на македонската театарска сцена Петар Темелковски, кој се…

Епархиско Свештеничко Собрание

На 11.10.2019 г., во храмот „Свето Благовештение“, во Прилеп, во присутво на целиот клир на Преспанско-пелагониската Епархија, се одржа Свештеничко Епархиско Собрание, со кое претседаваше Неговото Високопреосвештенство Митрополитот Преспанско-пелагониски и Администратор Австралиско-новозеландски г….