Поуки – совети

ПОСЕТА И ПОКЛОНЕНИЕ НА РУСКАТА ЧУДОТВОРНА ИКОНА ПОКРОВ НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА ВО ХРАМОТ РОЖДЕСТВО НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА ВО БИТОЛА

На 20.09.2022 год, околу 15 часот ќе пристигне чудотворната руска икона Покров на Пресвета Богороедица наречена “Кругосветна”, во храмот „Рождество на Пресвета Богородица“ во Битола. Се покануваат верниците на Макадонската Православна Црква –…

IMG-08c93f5c0cd99eea0a20b94b4c82fddb-V

Концерт на Византиско Црковно Пеење во храмот „Рождество на Пресвета Богородица“, во Битола

На 17.09.2022 год, во храмот „Рождество на Пресвета Богородица“ во Битола, во рамките на БитФест се одржа концерт на византиско црковно пеење. На концертот настапуваа повеќе црковни хорови, меѓу кои: византискиот хор „Св….

ИЗЈАВА

Ваше Високопреосвештенство, со оглед на тоа што се случуваше изминатиов период, сметам дека е добро да Ви испратам изјава од моја страна и да објаснам точно за сите дејствија од моја страна, а…

3106806 22.05.2017 Патриарх Московский и всея Руси Кирилл во время богослужения в храме Христа Спасителя, где находится ковчег с мощами святителя Николая Чудотворца, которые впервые за 930 лет покинули итальянский город Бари и будут находиться в России до 28 июля. Сергей Пятаков/РИА Новости

Писмо од Рускиот Патријарх Кирил до Архиепископот Охридски и Македонски Стефан

По донесената Одлука од 25 август 2022 година на Свештениот собор на Руската православна црква за признавање на автокефалноста на Македонската православна црква – Охридска архиепископија, на 08 септември оваа година, Неговата Сесветост…

Единството на Бога

Како може Отецот да е Бог, Синот да е Бог и Светиот Дух да е Бог, а истовремено Бог да биде Еден? Бог е Еден, затоа што божеството на Синот и на Светиот…

Велигденско послание

† ПЕТАР ПО МИЛОСТА БОЖЈА, МИТРОПОЛИТ ПРЕСПАНСКО-ПЕЛАГОНИСКИ И АДМИНИСТРАТОР АВСТРАЛИСКИ И НОВОЗЕЛАНДСКИ, НА СЕТО СВЕШТЕНСТВО, ПРЕПОДОБНО МОНАШТВО И ВЕРНИТЕ ЧЕДА ВО ПРЕСПАНСКО-ПЕЛАГОНИСКАТА И АВСТРАЛИСКО-НОВОЗЕЛАНДСКАТА ЕПАРХИЈА, ИМ ИСПРАЌА МИР И БЛАГОСЛОВ, ПОЗДРАВУВАЈЌИ ГИ СО…

Богословското значење на Благовештение (Лк. 1, 26-38)

Црквата ја формулира верата во Дева Марија како “Богородица” на Третиот Вселенски Собор во Ефес (431), со следната формулација: Ја исповедаме Дева Марија за Богородица, затоа што Бог Логосот се воплоти и вочовечи…

Откровението на Троичниот Бог – Тријадологија

Поради едносуштноста, едно и заедничко е дејството и енергијата на Троичниот Бог (Бит. 1, 27), додека различно е делото на секое од лицата. На пр. создавањето на светот е заедничка енергија на сите…