Поуки – совети

Целта на новозаветните страдања

И како ја зеде чашата, заблагодари, им даде и рече: „Пијте од неа сите, зашто ова е Мојата крв на Новиот завет, Која се пролева за мнозина, за опростување на гревовите“ (Матеј 26, 27-28)….

За светската криза

Писмо до свештеникот К., за светската криза. Ме прашуваш, Божји човеку, за причината и значењето на настанатата криза. Кој сум јас, да ме прашувате за оваа голема тајна? „Говори, кога имаш нешто подобро…

Микробиологија – Причестување со иста лажица

„Со страв Божји, вера и љубов пристапете!“ – возгласува свештеникот или ѓаконот, изнесувајќи го од олтарот на амвонот Путирот со Светите Дарови. Православните верници се причестуваат. И некој задолжително ќе се обиде да ја…

За трите дрва кои мечтаеле да станат големи и силни

Во една шума растеле три дрва. Секое дрво мечтаело да биде прекрасно. И секое дрво го добило не само тоа за што сонувало, туку и неспоредливо многу повеќе! Но не така како што…

Божикно послание

+ ПЕТАР ПО МИЛОСТА БОЖЈА, МИТРОПОЛИТ ПРЕСПАНСКО-ПЕЛАГОНИСКИ И АДМИНИСТРАТОР АВСТРАЛИСКИ И НОВОЗЕЛАНДСКИ, НА СЕТО СВЕШТЕНСТВО, ПРЕПОДОБНО МОНАШТВО И ВЕРНИТЕ ЧЕДА ВО ПРЕСПАНСКО-ПЕЛАГОНИСКАТА И АВСТРАЛИСКО-НОВОЗЕЛАНДСКАТА ЕПАРХИЈА, ИМ ИСПРАЌА МИР И БЛАГОСЛОВ, ПОЗДРАВУВАЈЌИ ГИ СО…

Промовирана книгата „Силата на Словото“ на Митрополитот Преспанско-пелагониски г. Петар

На 21.12.2019 година, во храмот Рождество на Пресвета Богородица, во Битола, се одржа промоцијата на книгата „СИЛАТА НА СЛОВОТО“ на Митрополитот Преспанско-пелагониски и администратор Австралиски и новозеландски г. Петар. Промотори на книгата беа…

Покана за промоцијата на книгата „Силата на Словото“ од Митрополитот Преспанско-пелагониски г. Петар

Ни претставува особена чест да Ве поканиме на промоцијата  на книгата СИЛАТА НА СЛОВОТО од Митрополитот Преспанско-пелгониски и администратор Австралиско-новозеландски г. Петар. Промоцијата ќе се одржи на 21 декември 2019 година, во 17…

Последната ноќ на Светиот цар Јустинијан

На 10.12.2019 и на 11.12.2019 год, Неговото Високопреосвештенство Митрополитот Преспанско-пелагониски г. Петар, присувстуваше на монодрамскиот спев „Последната ноќ на Светиот цар Јустинијан“, во изведба на доајенот на македонската театарска сцена Петар Темелковски, кој се…