Богослужби

Св. Спиридон Чудотворец

Неговото Високопреосвештенство Митрополитот Преспанско-пелагониски и Администратор Австралиско-новозеландски Господин Петар на 25/12 декември, Св. Спиридон Чудотворец Епископ Тримитунтски, благоволи да Богослужи и проповеда во храмот Св. Вмч. Димитриј “о Битола.

Богослужба во храмот Св. Богородица

Неговото Високопреосвештенство Митрополитот Преспанско-пелагониски и Администратор Австралиско-новозеландски Господин Петар на 22/9 декември, Недела 26 по Педесетница (Зачатие на Света Ана; Св. Софрониј Еп. Кипарски),

Hokej natprevari vo BAHL ligata

Празникот Свети Никола во Прилеп

На 19.12.2013 г. Неговото Високопреосвештенство Митрополитот Преспанско-пелагониски и Администратор Австралиски и Новозеландски Г. Петар, по повод заштитникот на градот Прилеп, Свети Никола, благоволи да отслужи Празнична Божествена Литургија во сослужение со Неговото Високопреосвештенство…

Божествената литургија во храмот Пресвета Богородица – Битола

Соопштение На 22 декмври (недела) 2013 година ќе се одржи Божествената литургија во храмот Пресвета Богородица – Битола која ќе биде пренесувана директно на Првиот канал на Македонската телевизија со почеток во 8:45…

Воскресна богослужба и осветување

Неговото Високопреосвештенство Митрополитот Преспанско-пелагониски и Администратор Австралиски и Новозеландски Г. Петар, благоволи да отслужи Воскресна Божествена Литургија на ден 15.12.2013 г. во храмот “Св. Кирил и Методиј“ во Прилеп; Истиот ден, на 15.12.2013…

Ilino_01

Богослужби

Неговото Високопреосвештенство Митрополитот Преспанско-пелагониски и Администратор Австралиски и Новозеландски Г. Петар, ги изврши богослужбите

Osvetuvanje_Volkoselo-1250732

Осветување на храмот СВЕТО ХРИСТОВО ВОЗНЕСЕНИЕ – СПАСОВДЕН

На 09.06.2013 г. Неговото Високопреосвештенство Митрополитот Преспанско-пелагониски и Администратор Австралиски и Новозеландски Г. Петар, благоволи да го освети храмот “Свето Христово Вознесение – Спасовден“ во село Волкосело, Прилепско архиерејско намесништво.