Чаша Христова – Свети Игнатиј Брјанчанинов

…Сакам книгата моја да е другар, секогаш утешителен, никогаш обременителен. Читателот ќе најде секаде почеток, секаде крај. Ќе посака да ја прочита целата статија, ќе најде општа поврзаност. Сакам, книгата да е удобнопристапна за секого, како другар; исто сакам – гордиот ум да се смирува од висините на вистините и од длабочините на чувствата: другарот мора да биде со карактер…

Епископ Игнатиј Брјанчанинов

Поучно и утешително писмо од свети Игнатиј Брјанчанинов до неговите духовни чеда, за зацврстување на верата и утеха по патот на добродетелите.

Срдечна благодарност до преведувачот, јеромонах Нил Наумовски.

Во целост, писмото можете да го преземете на линкот подолу:

chasha-hristova_1
ПРЕЗЕМИ