Свети Игнатиј Брјанчанинов

За пазењето на себеси

Секое вежбање на душата во Господа е грижа или внимание. Ако човекот не се грижи за себе си, тогаш сите такви вежби се неплодни, односно мртви. Кој сака спасение, тој мора да се…

04-30_sv_ignatij

Заповедта Негова е живот вечен – Св. Игнатиј Брјанчанинов

Господ рече: Кој што се откажува од Мене и не ги прима зборовите Мои, има Кој да го суди: Словото што го кажав, тоа ќе го осуди во последниот ден. Зашто Јас Сам…

FEATURE-Big-Stock-Plant-New-Life-

Повикани сме за Царство – Свети Игнатиј Брјанчанинов

Да Го прославиме и да Му заблагодариме на нашиот Бог за многуте придобивки кои ни ги даде, за задоволувањето на нашите потреби, за нашиот привремен дом на земјата. Со чист ум, да размислуваме…

Jesus Prayer]

Особините на моливата

Да не бараме задоволство или виденија. Ние сме грешници недостојни за духовни задоволства или виденија, непогодни за нив, на сметка на нашата разнебитеност. Со внимателна молитва, да се потрудиме да го свртиме погледот…

sv_ignatij-brj-224x300

За красноречивоста како дар Божји – Свети Игнатиј Брјанчанинов

Писмо до Антониј (Бочков), игумен на Кременскиот манастир ,,Св. Јован Богослов” Почитуван, Високопреподобен отец Антониј! Од сѐ срце Ви благодарам што ме посетивте мене грешниот. Посетата ми пружи вистинска утеха. Посебно Ви сум…

hristovo-raspetie

Чаша Христова – Свети Игнатиј Брјанчанинов

…Сакам книгата моја да е другар, секогаш утешителен, никогаш обременителен. Читателот ќе најде секаде почеток, секаде крај. Ќе посака да ја прочита целата статија, ќе најде општа поврзаност. Сакам, книгата да е удобнопристапна…