Света Гора

igumanijaatonska

СВЕТА ГОРА – ПУСТИНА КОЈА РАЃА ЖИВОТ – патување во Градината на Пресвета Богородица

…Света Гора е царство без круна, држава без војска, земја без жена, богатство без пари, мудрост без школо, кујна без месо, молитва без престан, врска со Небесата без прекин, славење на Христос без…

249951-p

Се одржа интронизацијата на новиот игумен од Рускиот манастир на Света Гора

Света Гора, 23 октомври, 2016 г. На 23 октомври, 2016 г., во Рускиот манастир на Света Гора, Св. Пантелејмон беше извршена интронизацијата на новоизбраниот игумен на манастирот, јеромонах Евлогиј (Иванов) со возведување во…

940x630-25.08_1.5dc

Тајната за долговечноста на Светогорските монаси

Монасите на Света Гора припаѓаат на бројот на долговечните луѓе и живеат, просечно 10 години повеќе од обичните грци. Изучувајќи ги манастирските гробишта, научниците забележале, дека просечната возраст на погребени монаси е од…

konstamonitou

Старецот кој го угостил свети Архангел Михаил

Отец Пахомиј, кој беше гостоприемник во светогорскиот манастир Констамонит (манастир посветен на св. првомаченик Стефан) цели дваесет години, ни кажуваше дека после првите пет години од неговото послушание бил изморен од примање гости,…