празници

Sinod.40.bitolski.macenici2

Во пресрет на Светите Четириесет Битолски преподобно-маченици

На 22.03.2015 година, во Неделата на св. Јован Лествичник, кога го празнуваме и споменот на св. Четириесет Битолски преподобно-маченици, митрополитот Преспанско-Пелагониски г. Петар ќе служи Божествена Литургија во храмот посветен на преподобно-мачениците, во…

54032.b

Историја на празнувањето на Сретението Господово

Согласно со заповедта дадена од Бога на Мојсеј „Посвети ми го секое првородено, кое ја отвара секоја утроба…“ (2Мој. 13, 2), св. Богородица, „кога се навршија деновите на нејзиното очистување, според законот на…

vp3io

Задушница – Кога и како правилно се врши помен на покојните?

Во сите дела твои, спомнувај си за крајот твој (Сир. 7, 39) Бог не е Бог на мртвите, туку на живите, зашто во Него сите се живи. (Лк. 20, 38).

bludniot sin

Беседа на Свети Григориј Палама на приказната Господова за спасениот блуден син ( Лк. 15: 11-32 )

1. „Ќе биде глад“ – Рече пророкот оплакувајќи го Ерусалим, но не глад за леб и вода, туку глад за зборот Божји (Ам. 8; 11). Гладот е состојба на лишување, а воедно и…

a031bab53019

Нинооба – Света рамноапостолна Нино, просветителка на Грузија

Според благочестивото предание, Иверија (Грузија) била наследство на Пресвета Богородица; По посебна Божја волја, Нејзе ѝ се паднало жрепката таму да го благовести Евангелието на Својот Син и Господ, Исус Христос, за спасение…

nativity

Историја на празникот на Рождеството Христово

Во периодот на 1 – 2 век, во древната Црква бил воспоставен празник, посветен на Божјите јавувања, празнуван на 6 јануари. Потеклото, најверојатно му било поврзано со гностиците, а поконкретно со Василид (…