Покајание

cts-600x404

В црква дојдов пијан – само мајка ми да не ме тепа

            Бог нè слуша, дури ако сè уште не сме дошче кај Него. Веројатно, секој уште пред крштението имал опит на некоја топла, не целосно освестена молитва. На темата „Првата молитва“ Правмир направи…

prichastenie apostolov

Литургијата – земја на живите

Светата Литургија е простор на слобода. Таа е земја на живите. Таа е нашата вистинска татковина и единствената која на овој свет, создаден и смртен, ја има таа моќ и дејство коe сите…

iosif vatopedsky

Да не се плаши срцето ваше (Јн. 14, 1)

Често се случува подвижникот да не може да го победи својот стар човек и покрај мразењето и одбивањето на своите страсти. Според традицијата на нашата Црква, оваа состојба се смета за “покајание”. Престанува…

pokayanie

Покајанието е двиг на љубов

Не е доволно да се препознаваат гревовите и да се исповедаат. Покајанието останува бесплодно без желбата да го промениме животот, да се вратиме на Бога, да започнеме со движење кон вознесение и прочистување….

kleopa

Благодат на спасението – Архимандрит Клеопа (Илие)

Старец Клеопа (Илие, 1912-1998) е познат како голем духовник на романското монаштво и наставник на многу мирјани, кои во голем број доаѓале кај него за духовна помош. Ви принесуваме фрагмент од неговата книга…

razboinik

Солзи

* Солзите, како својство на паднатата природа, заразени се со болеста на падот, како и сите други својства. Некој, по природа, е посебно наклонет кон солзите и ги излива во секаква згодна прилика:…

зрзе

Во Црквата

Црквата е место каде што просторот е исполнет, место на изобилие од слобода и љубов, на вистински спокој, на длабоко вдишување. Таа е простор каде што душата дише длабоко, каде што срцето нормално…