монаштво

o-metodiy-valaam1

ИГУМЕН МЕТОДИЈ – ЧОВЕК СО ОТВОРЕНО СРЦЕ

Во Валаамскиот манастир радушно ги пречекува гостите чудесно добар, светол и жизнерадосен човек – игуменот Методиј (Петров), помошник на игуменот на Валаамскиот манастир, епископот Троицкиј Панкратиј за прием на многубројни гости и меѓународни…

atanasij

Има ли добродетелни мирјани во светот? – Митрополит Лимасолски Атанасиј (ВИДЕО)

Ако кажеме дека не постојат свети луѓе во светот, тогаш тоа е хула на Светиот Дух, затоа што Христовата Црква не е само во монаштвото. Црквата Христова е во светот. Што рече Христос?…

avva_ioan_gutu_de_la_colciu

Отец Јован Гуцу од Света Гора

  Отец Јован Гуцу е еден од најголемите романски старци, кои живееле на Света Гора. Роден е во 1906 година, во Бесарбскиот  реон Сорока, (моментално Република Молдавија) и се упокоил во Господа на…

konanos

Погледнете го ближниот во очи, односно Христа – Архимандрит Андреј Конанос

Ајде да си го поставиме прашањетo: „Каков Христос гледаат во мене оние, кои се покрај мене? Со името на кој Бог јас ги поучувам и вдахновувам?“ Зашто во сите нас, христијаните, луѓето гледаат…

Prp.-Nil-Sorskiy

Предание од старец Нил Сорски (Пустиник)

Предание од старец Нил Сорски (Пустиник) до своите ученици; за сите полезно да го имаат. Со седејството на Господ Бог, Спасителот наш Исус Христос и сопомошта на Пречистата Негова Мајка, напишав душеполезно писмо…

joakim parr

Луѓето не го гледаат Христос, затоа што ние не им го покажуваме – Схиархимандрит Јоаким (Пар) за монаштвото и духовниот живот

  На средбата со студентите во Сретенската семинарија, настојателот на манастирот Света Марија Египетска во Њу-Јорк, схиархимандритот Јоаким (Пар) раскажа за неговиот опит на монашко служење и духовен живот во мегаполисот, а потоа…

serafim platina

Внатрешно и надворешно монаштво

Постои надворешно и внатрешно монаштво. Не треба да се одмине надворешното, но и со него не смееме да се задоволиме. Само надворешното, без внатрешното, дури е и штетно. Надворешното монаштво може да се…