монаштво

serafim

Од Писмата на отец Серафим Роуз – 2-ро Писмо

02. Понеделник, 15 јули, 1963 г. Драга Алисон! Го добив твоето писмо во петокот, враќајќи се од црква, каде што се причестив. И така, изгледа дека за овие неколку години, ни се сменија…

mihail

Гасконец. Француски аристократ за неговото преминување во Православие – Михаил де Кастељбажак

Кога доаѓаш во црквата на Јован Руски во Лион, веднаш ќе забележеш еден стар православен свештеник, кој се моли во олтарот на француски. И иако со тивок глас, од неговата интонација запира срцето…

gavriil bunge

Старец Гавриил Бунге – Филм

Граѓанин на Келн, Габриел Бунге стапил во орденот на монасите-бенедиктанци, кога имал 22 години. Тој живеел во манастирот Шеветоњ во Белгија 18 години, а потоа, по благослов на духовникот, основал скит во швајцарските…

m-Nikon

«…Промени се најпрво самиот себе»

Интервју со монахот Никон (Лaзару), келиот на Новиот Скит на Света Гора.

0XIId7P2ps4

Поглед во Небото

За птиците, небото – секогаш е слобода. За монахот, таквото небо – е во Христос. И така, кога во срцето е Христос, тогаш тоа станува небо, а монахот станува птица.