Јеховини Сведоци

hristovo-raspetie

За формата на крстот. За празниците – Спор со „Јеховини сведоци“ (VI)

За формата на крстот („кол, столб“ или крст) Јеховин сведок: – Вие го употребувате зборот „крст“, но потребно е да знаете, дека во грчкиот текст на Новиот Завет овој збор отсуствува. Во преводот…

1375-1400--Paternité--Ecole-de-Novgorod--Moscou,-Galerie-Tretiakov

За Света Троица. За Божественоста на Христа – Спор со „Јеховини сведоци“ (V)

  За Света Троица Јеховин сведок: – Јас предлагам денес да го разгледаме прашањето за „Троица“. Православен: – Го очекував ова прашање.

jehovinisvedoci

За крштевањето на младенците. За називот „Јеховини сведоци“ – Спор со Јеховини Сведоци (IV)

За крштевањето на младенците Јеховин сведок: Јас би сакал да го разгледаме прашањето за крштевањето на младенците.

jehovini_svjedoci

За иконопочитувањето – Спор со Јеховини сведоци (III)

Православен: Со која тема вие би сакале да го започнеме денешниов разговор? Јеховин сведок: Би можеле да го започнеме со темата за иконите. Православен: Вие ја избравте темата, вие и започнете ја.

jehovini

Диспут со Јеховини Сведоци – За ракополагањето и исповедта (II дел)

За ракополагањето   Православен: Мене ми е познато, дека вие немате ракополагање. Мислам дека оваа околност ве става во противречна положба во однос на библиските текстови, каде што се зборува за ракополагањето. Библијата…

jehovini svedoci

Диспут со Јеховини Сведоци – за Светото Предание, Светото Писмо и Црквата (I)

Одредбата на Архиерејскиот Собор на Руската Православна Црква, Московска Патријаршија „За псевдохристијанските секти, неопаганизмот и окултизмот“ од (декември 1994 год.), особено наведува: „Светиот Архиерејски Собор го повикува сите верни чеда на Руската Православна…

grigoian

«Криза на совеста»: како Јеховин сведок стана сведок на Православието – Артем Григорјан

Секој кон Бога има свој, личен пат. Денес си јазичник, гонител, а утре – христијанин. Денес си отстапник, утре – маченик за Христа. Денес си Јеховин сведок, а утре – православен. Својата историја…