Христос

jesus lentulus

Описот на Исус Христос од управникот на Јудејците, Публиј Лентул до римскиот Цезар

Во Рим, во една од библиотеките, пронајден е еден неспорно автентичен ракопис, од голема историска вредност. Тоа е писмото, кое Публиј Лентул, управникот на Јудејците пред Понтиј Пилат, му го напишал на владетелот…

1375-1400--Paternité--Ecole-de-Novgorod--Moscou,-Galerie-Tretiakov

За Света Троица. За Божественоста на Христа – Спор со „Јеховини сведоци“ (V)

  За Света Троица Јеховин сведок: – Јас предлагам денес да го разгледаме прашањето за „Троица“. Православен: – Го очекував ова прашање.

17103800_1409986425720548_239649122237878960_n

Кој сака да биде поголем, нека биде слуга (Мт.20, 26)

Тоа е Христос. Синот Божји, препашан со крпа, на колена, како најмал слуга, им ги мие нозете на учениците, и тоа во последната вечер од Неговиот живот на земјата.

hristos

Кој е главен?

Ми се чини дека кај Губермен има една смешна случка за еден советски писател, кој бил на работа во Америка, и на кого му ги украле сите пари. Писателот скитал по улиците на…

iona2

Христос и Јона

Зaшто Јона беше слуга, но Јас сум Господар; и тој дојде од големата риба, но Jас воскреснав од смртта. Тој објави уништување, но Јас ја проповедам добрата вест за Царството. Ниневијците навистина веруваа…

Borce-Grambozov

Дали Христос е „човечки’’ прототип на целото човештво? – Асистент м-р Борче Грамбозов

Теологот Борче Грамбозов, асистент на Богословскиот факултет во Скопје и докторант на Аристотели Универзитетот во Солун го толкува Коментарот на Евангелието според Јован (‘Υπόμνημα εἰς τὸ κατὰ ‘Ιωάννην) на Св. Кирил Александриски: Логосот…

nativity

Кој бил Исус? – Епископ Григорије (Дуриќ)

Кој бил Исус? Ова прашање го поставуваме едни на други повеќе од 20 векови. Како и секогаш, толкувањата и заклучоците се различни. Користејќи ја оваа прилика, ќе се обидам да дадам одговор на…