екуменизам

metodij

За средбата на Патријархот Кирил со Папата – Јеромонах Методиј Зинковскиј (ВИДЕО)

По повод актуелните збиднувања, многуте прашања и претпоставки по повод остварената средба на рускиот Патријарх Кирил и папата Римски Франциск, ви го предложуваме одговорот на јеромонах Методиј Зинковскиј, доктор по технички науки и…

nikolai

За соживотот со луѓето од другите религии

Сите сакаме Господ да даде единство во верата на земјата. Но, ги помешувате работите. Помирувањето и обединувањето на луѓето е една работа, додека обединувањето на религиите е сосема друга работа. Христијанството од сите…

jovan shangajski

Архиереј – јеромонах Атанасиј Трајковски

            Завршувајќи ја Својата сеспасителна мисија на земјата, засекогаш ослободувајќи го човечкиот род од робувањето на гревот, смртта и ѓаволот, Воскреснувајќи од мртвите, за да ни покаже дека Он е патот, вистината и…

95f5f11642849977f73437181fa5fa31

Екуменизам или рамноапостолство?

Свети Николај Јапонски за екуменизмот и лажното поимање на љубовта: „Пречесниот Бароус, организаторот на Парламентот на религиите (во Чикаго, 1893 г)… сега држи говори тука. На Велика Среда и јас бев поканет на…