Екуменизам или рамноапостолство?

Свети Николај Јапонски за екуменизмот и лажното поимање на љубовта: „Пречесниот Бароус, организаторот на Парламентот на религиите (во Чикаго, 1893 г)… сега држи говори тука. На Велика Среда и јас бев поканет на неговите предавања, на која и ќе присуствуваат претставници од разни учења и секти; со цел памет да ја оставам Литургијата и да отидам да слушам празни разговори!

Во протестантизмот, христијанската љубов прераснала во ваква појава: наместо да ги ваѓаме луѓето од калта, од љубов сами влегуваат во калта, утврдувајќи ги несреќните во мислата, дека таму и треба да останат“ (Дневници, Том III, стр. 506).

*Во време на неговото неекуменистичко мисионерство во Јапонија, 30 000 Јапонци станале православни, кои претрпеле и гонење за верата. Следните фотографии се илустрации на плодовите од православниот космополитизам, и современиот синкретизам.

10423892_590580221074427_7891688697216411601_n
Православни јапонци, во нивните традиционални облеки, со нивниот епископ Сергиј Тихомиров

cathedral
Припадници на Исламската религија се молат во историската катедрала во Вашингтон.

Спаси се себеси, и илјадници околу тебе ќе се спасат! – Свети Серафим Саровски. Токму од мисиите и делата на св. Николај Јапонски, св. Јован Шангајски, св. Герман Алјаски… можеме да научиме што е тоа вистински екуменизам, зашто по делата ги препознавме!(Мт. 7, 20).

synaxisnamersts
Икона на Новите Американски светители

nashotah-house-ecumenism-2009
Заедничка фотографија од екуменистички собир

Возљубени, не верувајте му на секој дух, туку испитувајте ги духовите: дали се од Бога, бидејќи многу лажни пророци се јавија во светот.(1 Јн. 4, 1)