екуменизам

amvrosij

Соборот на Крит – пат кон раскол / Митрополит Калавритски Амвросиј

Митрополитот Амвросиј (Еладска Православна Црква) му испрати отворено писмо на Константинополскиот Патријарх Вартоломеј. AgionOros.ru објави превод од најважните точки на писмото. На почетокот на писмото, Митрополитот Амвросиј пишува „за длабоката жалост и чудење“ кое…

serafim

Од Писмата на отец Серафим (Роуз) / Писмо 32-ро

Март 23 / април 5, 1970 4-та недела од Великиот пост Почитуван Отец Давид [Блек]! Ви благодарам за вашето писмо, кое го прочитавме со голем интерес. Ја цениме вашата искреност во разговорот со…

ioann shanhajski

Свети Јован Шангајски за Вселенскиот Патријархат и неговите намери, во 1938 г.

Ова е дел од извештајот за сите Автокефални Цркви, направен од Архиепископот Јован за Вториот Собор на целата дијаспора на Руската Задгранична Црква, одржан во 1938 г, кој дава историска позадина на денешната…

24.08.2016_Vlasos_4

Впечатоци за „Светиот и Велик Собор“ – Митрополит Јеротеј Влахос

Неколку денови до свикувањето на „Светиот и Велик Собор на Православната Црква“ како што го нарекуваат во последните години, јас напишав статија, во која ги изложив своите ставови за тој собор. Според тоа,…

krit-sabor

„Веднаш по екуменизам стигна хомосексуализам“ – Валериј Филимонов

Не стивнува полемиката поврзана со (прифатени под притисок на истамбулскиот патријархат) документот „Односите на Православната Црква со останатиот христијански свет“. Се појавуваат еден по друг критички истражувања на тоa „ремек-дело на богословската екуменистичка…

85531.b

„Ако Соборот не е Свет, не може да биде ни Велик“ – Митрополит Николај Месогејскиј

Деновиве, Митрополитот Месогејскиј и Лавреотикискиј Николај се обратил кон духовништвото и верниот народ на својата епархија, со окружно Послание „За Светиот и Велик Собор на Крит“. Го пренесуваме неговиот текст: Драги отци и…

petar aleut

Свети Петар Алеут, маченик, кој пострадал од католицизмот

„На север од пустинскиот Еловски остров на Алјаска – ни раскажуваше основачот и првиот игумен на Свето-Германовската пустина во Платина, отец Герман – блажено почиваат моштите на преподобниот Герман Алјаски, руски валаамски монах,…

filaret

Писмо од свети Филарет (Вознесенски) до Цариградскиот Патријарх Атинагора

ОБРАЌАЊЕ КОН НЕГОВАТА СВЕТОСТ, КИР КИР АТИНАГОРА КОНСТАНТИНОПОЛСКИ, ПАТРИЈАРХ ВСЕЛЕНСКИ И НА НОВИОТ РИМ   Ваша светост! Од Светите Отци наследивме завет дека во Црквата Божја сè се совршува во законски поредок, во…