добродетели

Intermittent-Fasting-Should-You-Exercise-on-Empty1

„Не можам да постам!“ – А си пробал?

Протоиереj Олег Стенjaев Постот, пред сè,– е тоа, без кое што ние не можеме да ги совладаме силите на злото, за кои, како што е кажано „се изгонуваат само со молитва и пост“…

konanos-love-thy-neighbor2

Засакај се себе си и ќе го засакаш братот – отец Андреј Конанос

Таква е љубовта. Тешка работа е таа. Според тоа, слушнете сега што да направите, па да завршиме. Што да правите? Да ме засакате! Пред сѐ. Знаете ли зошто? Затоа што чувствувам дека денешната…

ioannkasian

Љубовта ќе не научи на се – Св. Јован Касијан

Она што го здобиваме од постот не се надоместува со она што го губиме во гневот. Нашата придобивка од читање на Светото Писмо во никој случај не се споредува со штетата што си…

atanasij

Има ли добродетелни мирјани во светот? – Митрополит Лимасолски Атанасиј (ВИДЕО)

Ако кажеме дека не постојат свети луѓе во светот, тогаш тоа е хула на Светиот Дух, затоа што Христовата Црква не е само во монаштвото. Црквата Христова е во светот. Што рече Христос?…

gavriil

Кој ја сочувал љубовта, тој и ќе се спаси – старец Гавриил Ургебадзе

  Старец Гавриил (Ургебадзе). Човек, исполнет со љубов. Сиот свој живот, тајно од луѓето правел добро и чудеса, се трудел да ја сокрие својата мудрост и преку јуродивост се понижувал пред луѓето. Сепак,…

ephraim sirin

За постот – свети Ефрем Сирин

Возљуби ја сиромаштијата Христова, за да се обогатиш со Христовото Божество. Возљуби го најпрекрасниот пост – дело чесно и богоугодно. Постот – е колесница, која вознесува на небото. Постот раѓа пророци; постот вразумува…

1serafim-sobolev-1

15 Поуки од новопрославениот светител Серафим Соболев

Свето и неотстапно чувајте ја нашата православна вера како во нејзините канони, така и во нејзините догми. Не ја приспособувајте верата кон својот живот, туку својот живот – кон верата. Од вистински православната…

christmas-angel

„Божиќниот Ангел“ – краткометражен филм за деца

Како да го дочекаме Божиќ и да се дружиме со ангелите, кои се поклониле на Рождеството Христово? Една  студена зимска Бадникова вечер, малечката Мањечка на прошетка со нејзината дадилка,