Божиќен конкурс

history-clipart-feather-pen-20

„Дарувајте збор, дарувајте љубов“ – Наградени раскази 2017/2018 г.

Разгледувајќи ги литературните творби од Божикниот конкурс „Дарувајте збор, дарувајте љубов“ за оваа година, од името на  редакцискиот одбор на Преспанско-пелагониската Епархија срдечно им се заблагодаруваме на сите учесници за нивното учество. 

Таша Тудор „Девојчето со птиците“

Гоштевка – Награден расказ

Божикната трепза крцкаше од тежината на храната распослана од раното утро. Имаше сè и сешто. И благо и солено. И печено и пржено. И јагне и петле. И младо коковче и старо вино….

Rozhdestvo

РАЃАЊЕ

Се создаваш божествено со допир на девственост во утроба топла, мајчина.

old-woman-apples

Подари љубов, подари радост – Награден расказ

Пазарен ден, улиците полни со минувачи, секој брза некаде. Луѓето, некои весели,  други тажни, бедни, со голема добрина во себе, спремни да ја даруваат секому. Во толпата од мноштвото луѓе чекореше  старицата со…

Гордон Брус, 
„Старец и куче“

Стариот учител – Награден расказ

Снегот навеваше од сите страни. Шумската корија во малото село, сместено во пазувите на зимзелената планина, беше исполнета со звуците на ветрот, а од далечината – прозорците на куќарките личеа на запалени фенерчиња,…

ae5b93f1058d619d3acaaf710bdfb773--cute-little-boys-holland-netherlands

ДЕТЕТО СО ГОЛЕМИТЕ ЧЕВЛИ – Награден расказ

Човек пред Божик се чуствува многу осамено, но истовремено и возбудено. Тоа е празникот на најживописните сеќавања. Во краткиот зимски ден, во земјата на југот, кога сонцето е со најмалата сила, чиниш имаш…

santa-claus

„Подари збор, подари љубов“ – Божикен конкурс

По повод големиот христијански празник Рождество Христово, Порталот на Преспанско-пелагониската Епархија ве поканува да ги споделите вашите најубави Божикни приказни со нашите верни читатели. Дарувајќи го вашиот збор, да затоплиме нечие срце во духот…

hristos-se-rodi-pppe

Наградени раскази од Божикниот конкурс: „Подари збор – подари љубов“ / 2017 г.

Почитувани читатели, Заврши Божикниот конкур за кратки раскази „Подари збор – подари љубов“. Им благодариме на сите учесници и ги охрабруваме и понатаму да продолжат да пишуваат, и користејќи го дарот на словото…