Поуки – совети

Чудо на Свети Димитриј

Свет Војник Пладнето во Солун наликува на пладнињата на сите големи пристанишни градови. Тоа е момент кога вревата се намалува. Есента е украсена со боите на дрвата, а ретките минувачи, ги мами мирисот…

„Тато купи ми кифла…“ Нови истории за чудата на Преподобен Гавриил (Ургебадзе)

    На 20 октомври / 2 ноември, Црквата го празнува споменот на Преподобниот Гавриил Самтавриски – духовен старец, Добар дедо, како што го нарекуваат во Грузија, кој со својата неискажлива љубов ја…

Човекот и неговата вера

  Како што очите ги гледаат сетилните предмети, така верата преку духовните очи гледа во невидливото. (Преподобен Исак Сирин)

Христа не го давајте за ништо – Софрониј Сахаров

Нека биде благословено името Господово од сега и до века! Господ како Своја заповед рече: „Сакајте Ме и во таа љубов чувајте ги заповедите Мои“ (сп. Јован 14, 23). Преку чувањето на заповедите…

Моли се на Бога и буди ги луѓето!

Животот е краток и искуството на човекот е ограничено. Должноста на совеста ти вели да го запишуваш она што го гледаш и слушаш, ако истото со текот на времето е способно некому да…

Непотребен срам

Нетреба да се срамиме од Христа. Слушате, што говори Он? „Кој се срами од Мене и од зборовите Мои во овој прељубодеен и грешен род“(сп. Марко 8, 38), тогаш во Денот на Судот…