Актуелности

евхаристия

За учествувањето на верните во Евхаристијата – Официјален Документ на Руската Православна Црква

Евхаристијата – е главната Тајна на Црквата, востановена од Господ Исус Христос пред Неговите спасителни страдања, крсната смрт и воскресението. Учествувањето во Евхаристијата и причестувањето со Телото и Крвта Христови е заповед на…

29.01.2015_kliment_m

Климент Нехамаија – Христос во Индија

Јас се родив и бев воспитан во Англиканска „висока“ црква и бев претставник на веќе четвртото поколение англиканци во моето семејство и во мојот град. Нашата општина беше плод на дејноста на првата…

P1110680

Собор на свети Јован Крстител во Ресен

На 20.01.2015 г. кога го славиме споменот на св. Јован Крстител, митрополитот Преспанско-Пелагониски г. Петар отслужи Божествена Литургија во Ресен. После Литургијата, владиката ги раздели Крстовите кои народот, според месната традиција, секоја година…

DSC_0020

Богојавление во Преспанско-Пелагониската Епархија

На 19.01.2015 г, кога го празнуваме празникот на Крштевањето на нашиот Господ Исус Христос, митрополитот Преспанско-Пелагониски г. Петар отслужи Божествена Литургија во храмот на „Св. Димитриј“ во Битола.

P1110475

Водокрст во Битола

На 18.01.2015 година, митрополитот Преспанско-Пелагониски г. Петар отслужи божествена Литургија во храмот „Св. Димитриј“ во Битола, каде ја освети богојавленската вода.