Актуелности

mkd-156045

Свети Климентиовиот Орден за 90-тиот роденден на Прилепската пиварница

Македонската православна црква ја одликува Прилепска пиварница со Орденот Свети Климент Охридски од Втор Ред. Одличjето на Претседателот на Управниот одбор на Прилепска Пиварница, Кирил Самарџиоски му го додели митрополитот Преспанско-пелагониски, Петар, во…

vlaskacrkva4

Архиерејска Божествена Литургија во црквата „Св. Константин и Елена“ во Битола

На 19.10.2014 г. митрополитот Преспанско-Пелагониски г. Петар отслужи Божествена Литургија во храмот на „Св. Константин и Елена“ во Битола. На литургијата, владиката го толкуваше Воскресното Евангелие.

285

Црквата е спремна активно да се бори со откажувањето од новороденчињата

На 17 Октомври, 2014 г, Советот на Владата на Руската федерација, на тема грижата во социјалната сфера, ги разгледа прашањата за профилактика од откажувањето на мајките од новороденчињата, вклучувајќи го и откажувањето од…

prilep-sv.kiril7

18 Недела по Педесетница

На 12.10.2014г, Митрополитот Преспанско-Пелагониски Петар, на 18 Недела по Педесетница, отслужи Божествена Литургија во храмот на „Св. Кирил и Методиј“ во Прилеп.

5176-svecena-proslava-na-11-oktomvri-960x600-16

Прослава по повод 11 Октомври во Прилеп

Со настапот на Воениот оркестар на АРМ прилепчани го дочекаа импровизираниот напад на участакот и спектакуларниот огномет кој и годинава во чест на државниот празник 11 Октомври традиционално се празнува во градот херој.