Свети Нектариј Битолски (ГАЛЕРИЈА)

Фоторепортажа од празнувањето на свети Нектариј Битолски.

Поука на денот: Старечник

Говореа како авва Јован Колов кога се упатил еднаш кај некој од тивејските Старци во Скитот, останал во пустината. А Аввата, кога го зел неговиот сув стап, го засадил и му рекол: „Полевај го секој ден дури не донесе плод.“ А водата била толку далеку од нив што одел навечер а се враќал наутро. И така, после три години, оживеал стапот и донел плод. А Старецот, кога го зел неговиот плод, го однел в црква, и им рекол на браќата: „Земете, јадете од плодот на послушанието“.

[nggallery id=91]

Фото: Елена Чороловска