Прочка во Битола

На 22.02.2015 година, митрополитот Преспанско-Пелагониски г. Петар, отслужи божествена Литургија во храмот „Св. Димитриј“ во Битола.
P1130529

P1130507

P1130525

P1130538

P1130542

P1130548

P1130582

Вечерта, истиот ден, во сослужение на свештениците од Битолското архиерејско намесништво, владиката отслужи Вечерна богослужба со Чинот на простување.

За стекнувањето на тоа (благодатно, духовно) милосрдие зборува Апостолот, кога ги заветува оние кои поверувале во Христа: Облечете се како избраници Божји, свети и возљубени, во утроба на штедрост, благост, смиреномудрие, кротост и долготрпение: примајќи се еден со друг и проштевајќи си, ако некој има лутина на некого: како што Христос ви простил, така и вие.

Може ли, гледајќи го сонцето со телесните очи, да не се радуваме? А колку е порадосно, кога со внатрешното око умот ќе го види Сонцето на Правдата, Христос. Тогаш навистина се радува со ангелска радост; за тоа рекол и апостолот: нашиот живот е на небото (Фил. 3, 20). – Свети серафим Саровски

P1130591

P1130599

P1130600

P1130602

P1130604

P1130606

P1130611

P1130623

P1130633