20 октомври 2014

Мерата во сè е добра. Постои духовна возраст, постои и надворешна возраст. Како што деветгодишните не можат да се фаќаат за она што прилега на добата на дваесетгодишните, така е и во духовниот живот: со неразумна и не според силите ревност, можеме духовно да си го повредиме стомакот. А ако Господ и го сочува некого од ова, во најдобар случај, залудно ќе претрпи маки и тешкотии. Оди тивко – подалеку ќе стигнеш, рекле опитните. Штетно е да не го работиме она што треба, а опасно да се стремиме над својата мера. Најмногу држи се кон следниве три работи: стравот Божји, смирението и постојаното покајание.

Преп. Амвросиј