Свети Јован Кронштадски

Икона на светиот праведен Јован Кронштадски, осветена на Леушинско подворје.

Слово за Св. Јован Кронштадски од светиот Цар-Маченик Николај Романов

Свети Јустин (Попович) за отец Јован, во својата книга „Философски бездни“ пишувајќи за рајот на руската душа, вели? „Ние православните, не мора да се враќаме пред две илјади години, за да ги видиме…

ioann_kronsh_900

Простувањето, Рајски врати отвора – Св. Јован Кронштадски

“Како и ние им проштеваме на нашите должници”. Тоа значи да не се гневиме против нашиот ближен кој е виновен кон нас (намерно, тврдоглаво, или ненамерно) било со фрустрации, непријателство, или злоба, туку…

15497535_738608112958685_1964918138_n

Зар не сте вие поскапи?

Како можe природата и сè што е во неа да е толку мудро организирано и да се движи во толку прекрасен ред? Тоа е така, бидејќи Создателот Сам го води и управува. Како…

Иоанн Кронштадтский святой праведный;

Примери на чудесната помош по молитвите на Свети Јован Кронштадски (продолжение)

  О. М. Белјаев наведува еден важен случај од животот на отец Јован. Благодарејќи на интригите на непријателите на отец Јован, против него била донесена тужба поради различни нарушувања на црковниот Устав и…

serafim

Од Писмата на отец Серафим Роуз – 2-ро Писмо

02. Понеделник, 15 јули, 1963 г. Драга Алисон! Го добив твоето писмо во петокот, враќајќи се од црква, каде што се причестив. И така, изгледа дека за овие неколку години, ни се сменија…

kronstadski

Примери на чудесната помош, по молитвите на Свети Јован Кронштадски

Еднаш, додека живеев во Бугарија, бев и кај еден баќушка, кој служеше во рускиот храм и видов на неговата маса книга „Два дена во Кронштад кај отец Јован Кронштадски“. Го замолив отецот да…

00-natalya-klimova-righteous-st-ioann-kronshtadtsky-2012

Христијанинот е подготвен да претрпи сѐ, само да не ја изгуби благодатта

Давајте, и ќе ви се даде. Зашто со каква мера мерите, со таква ќе ви се мери. Овие Господови зборови постојано се исполнуваат на мене. Според можноста, давам сѐ што поседувам и што…