Старец Тадеј Витовнички

o-tadej

Благодарниот човек е радосен човек – Старец Тадеј Витовнички

Родителите секогаш сакаат нивните деца да бидат среќни, исполнети и благодарни кон нив за сета нивна работа и жртва. Затоа кога ги гледаат нивните деца во лошо расположение и неблагодарни, тие се нажалени.

tadej

„Подобро е да поучуваме со живот, отколку со зборови“ – старец Тадеј Витовнички

На денешен ден, 6 / 19 октомври, 1914 год. е роден еден од најпочитуваните старци на Српската Православна Црква на XX век, архимандритот Тадеј (Штрбулович), кој стекнал дарови на непрестајна молитва, смирение, љубов,…

Otac-Tadej

За душата и љубовта Божја – Старец Тадеј Витовнички

Кога би Го љубеле Господа со целото свое срце, не би згрешиле во веки, зашто Тој би бил во нас, а Тој е таа сила која ја спалува нечистотија, секој грев. Во нашето…

o-tadej

Да го осветуваме својот живот

  Телесниот човек, не може да го разбере духовниот. За него, сè што зборува духовниот, е измислица, зашто, небесната логика е сосема различна од земната. Но, кога разговараш со телесен човек, тој постепено…

tadej

Срце скрушено и смирено, Бог не ќе отфрли

Треба да го победуваме злото со мир и срдечна тишина, со мирни и тихи мисли. Во спротивно, цело време ќе ни се случуваат беди и неволји. Ако самите не се смириме, Господ нема…

Otac-Tadej

За секојдневните грижи – Старец Тадеј Витовнички

  Ете гледате, душата нема манифест. Манифестот е самиот наш дух чија храна е гнев, а ние сме го продале срцето. Нè обзел гнев, пореметил сè однатре и сега управува со нас. Затоа…

starec tadej

Не влегувајте во мисловна борба со ближните – Старец Тадеј

Тешко е да живееме со ближните, ако стапуваме со нив во мисловна борба. Не е доволно да се воздржуваме од откриена војна со зборови и дела, не влегувајте со нив и во мисловна…