Сеправославен Собор

24.08.2016_Vlasos_4

Впечатоци за „Светиот и Велик Собор“ – Митрополит Јеротеј Влахос

Неколку денови до свикувањето на „Светиот и Велик Собор на Православната Црква“ како што го нарекуваат во последните години, јас напишав статија, во која ги изложив своите ставови за тој собор. Според тоа,…

krit

Ромфеа го напушти Соборот на Крит

Новинарите од авторитетниот медиум за црковни новости Romfea, го напуштија Соборот на православните цркви на Крит, соопштува РИА-Новости. Раководството на еден од најавторитетните портали за животот на Црквата изјави за невозможноста за целосно и…

alfeev

Единството не може да им се наметне на црквите – Митрополит Иларион Алфеев

Најголемиот состанок меѓу поглаварите на сите Православни Христијански Цркви може да се одложи, зашто 5 од 14 цркви го откажаа нивното присуство. Претседателот на одделот за надворешни врски на Руската Православна Црква, Митрополитот…

ilarion

Руската Православна Црква не учествува на Соборот на Крит (видео)

Вечерва, во Москва се одржа вонредна седница на САС на Руската Православна Црква, по повод одржувањео на Сеправославниот Собор. На прес-конференцијата, Митрополитот Иларион (Алфеев), соопшти, дека доколку не учествуваат Бугарската, Грузиската и Антиохиската Црква,…

bpc

Бугарската Црква бара одложување на Сеправославниот Собор

Во денешното соопштение од официјалниот сајт на Бугарската патријаршија, беше соопштено решението на Св. Синод да предложи одложување на Сеправославниот собор, кој се очекува да се спроведе овој месец на островот Крит. Во…