раскази

download

Дедо Мраз е на покривот

Годинава е пуста, улиците се неосветлени, а новогодишните светилки станаа непозната атракција за градот кој порано беше поим за светла Нова година. Децата живеат во црно-бел свет, понекогаш во своите фантазии ја бараат…

mitrofan

Духовникот – боксер / расказ

Отец Митрофан бил игумен на N-скиот манастир. Тој бил човек со висок раст, со густа црна брада, со бујни веѓи. Очите под веѓите му светкале, а тупаниците му биле како тегови. Во младоста,…

Izbw4TeeBvo

Христос Воскресна, а што направивме ние? Навистина!

Рана пролет. Старите дрвени куќарки никнуваат од под тешкиот зимски снег, а мразот ги одржува лисјата паднати на снегот, да го дадат последниот плод на убавина пред пролетта, кога ќе треба да се…