раскази

oNfSUh

Ако љубов немам… – Расказ

Се среќаваат двајца познаници. Едниот образован христијанин, другиот не. Учениот почнува да проповеда: – „Јас сум Патот, Вистината и Животот. Никој не доаѓа при Отецот освен преку Мене…“(Јн. 14)

deti_voyna-e1443612704792

Рождество – Расказ

Шепот познав, а зборови не осознав. Картонска рака на милостина испружена пред моите двери. Проси. Милува. Благословува. Прибежиште на студ, на камшик и ветер. Со крилја под пазувите скриени во пластот облеки од…

bbp-jess-family-painting

Иконата – Расказ

Снегот прекри сè со својата белина. Се ближеше најголемиот христијански празник. Сите деца се радуваа со пакетчињата што ги добија во сиропиталиштето од хуманите луѓе. Само Никола стоеше замислен покрај прозорецот и ги…

helpingthefallen

ЕДЕН ДЕНАР – Расказ

Сум се изменила. Поинаква бев како дете. Ги покривав мечињата да не настинат. Сега ни со луѓето не го правам тоа. Не ги покривав родителите кога пораснав. Не го забележував сопругот кој заспал…

o-sole-mio

Вечно богатство – Расказ

Сиропиталиштето за него беше местото кадешто помина дванаесет години од неговиот живот. Тоа беше место на безброј радости, но и горки солзи и неискажливи соништа за подобар живот. Неговото име беше Кристијан. Се…

christmas-angel

Кучешка година – Расказ

Бадниковата вечера уште како дете ми го веселеше срцето. За мене главниот и свечен чин беше кршењето лепче со паричка, паричката која носи среќа цела година и која толку силно ја посакував за…

detska-igra

БЛЕСКАВАТА ЅВЕЗДА НА МИЛОСРДИЕТО – Расказ

Ана и Дамјан беа најверни другарчиња. Заедно одеа на училиште, а и живееја во истата улица. Секој ден го поминуваа заедно. После училиште, заедно дома решаваа задачи, или, пак, се играа на игралиштето….