отец Александар Шмеман

Grigorije-750x480-750x450

Глупоста не е дефект на интелектот – Епископ Григорије

Браќа, по умот немојте да бидете како деца, за злото бидете младенци, а по умот совршени. (1.Кор.14,20)   Од неодамна научив, дека глупоста можеби е поопасна за општеството и од самото зло, бидејќи…

prichastenie apostolov

Евхаристијата е живот на Црквата

Евхаристијата е дејство со кое група на луѓе стануваат нешто заедничко, кое тие не биле како збир на поединци. Тоа е суштинскиот став, и од суштинско значење на Црквата, која е новото човештво,…

pokayanie

Покајанието е двиг на љубов

Не е доволно да се препознаваат гревовите и да се исповедаат. Покајанието останува бесплодно без желбата да го промениме животот, да се вратиме на Бога, да започнеме со движење кон вознесение и прочистување….

serafim rose sell

Од Писмата на отец Серафим (Роуз) / Писмо 35-то

17/04 април, 1970 Св. Јосиф и Георгиј Драг отец во Христа, Серафим [Бобиќ], Благослови, отче! Радувајте се во Господа! Не можеш да си ја замислиш радоста и воодушевувањето кога го добивме твоето писмо…