Евхаристијата е живот на Црквата

Евхаристијата е дејство со кое група на луѓе стануваат нешто заедничко, кое тие не биле како збир на поединци. Тоа е суштинскиот став, и од суштинско значење на Црквата, која е новото човештво, обновено од страна на Христа, еден трансформирачки чин, и едно растечко движење.

Евхаристијата е поворка на Црквата по Христовото вознесение.

Евхаристијата е патување на Црквата во димензијата на Царството.

Евхаристијата е вистинска одвоеност од светот.

Евхаристијата е влезот на Црквата во радоста на својот Господ.

Евхаристијата е Христос, Самиот.

 Отец Александар Шмеман

Превод: Дамјан Божиновски