Манастирски води

IMG-97dcadeaedc800c0b0e9f2c25ddd30b7-V[1]

„Лебедот“ – втора книга од едицијата Манастирски Води

Излезе од печат втората книга Манастирски води – Лебедот, сведоштва за духовниот живот преточена во поезија од сестринството на Слепченскиот Претеченски манастир, под псевдоним Кипријан Слепченски. Рецензија за оваа книга напишаа академик Катица…

Katica-Kjulavkova-

Патешествија на душата – Академик Катица Ќулавкова

Поетската книга на Кипријан Слепченски, Манастирски води/ Лебедот (библиотека ’Небесни цветови’) во издание на манастирот„Свети Атанасиј Велики“ од Журче, Демир Хисар (2017), е втора збирка која ќе биде објавена оваа 2017 година, под…

Slepche

За нив

Одговор Меланичен Знам дека немаше да дојдат Но беа повикани Многумина се плашеа дека ќе омодрат Но остануваат ненадминати,

0-02-05-137f5f9791a9818e3dbd6432a5077912f20471883b42916ccd71c0ecff35533a_full

Свеќникот

Поставен на масата Оставен на шкафчето Навален на надкасна Загубен во полето

0-02-05-624e59f559824c6e19eb56820acea092e9884e2cb6440f41dc10f28842bae31b_full

Сонце

Од кога знам за себе Секогаш те барав на небото Ја прифатив и замената Во ноќите да биде луната

0-02-05-0a00bd34c50b2a3cebdf1681d5b5832c30c2c9ac861eb6670f47bee3a1537d23_full

Сенка

  Ме следат зборови Искажани од усти човечки, Ме следат очи натажени Обвинувачки погледи